XCount Handleiding 2012

Rekenschema

 
Het Rekeningschema is de electronische versie van een ouderwetse kaartenbak. Alle boekingen worden gekoppeld aan een Rekening (kaart) van het Rekeningschema. Het Standaard Rekeningschema van XCount heeft voor de meeste administraties voldoende kaarten om alles te kunnen boeken, maar in dit scherm kunt u het helemaal naar wens aanpassen.
 
Rekenschema
1Maak een nieuwe groep of kaart.
2Verplaats de geselecteerde groep of kaart omhoog.
3Verplaats de geselecteerde groep of kaart omlaag.
4Verwijder de geselecteerde groep of kaart.
5Opslaan en sluiten.
6Sluiten zonder op te slaan.
7Met de cursor in de Selectie Groep wordt de groep of kaart geselecteerd.
8In deze kolom kan de omschrijving van de groep of kaart opgegeven worden.
9Elke kaart heeft een uniek nummer. Geef in deze kolom het rekeningnummer op.
10Deze kolom toont hoeveel boekingen die al op deze kaart zijn. U kunt hier niets invullen.
11In deze kolom staat of de kaart meestal Credit of Debet geboekt wordt. Het heeft verder geen invloed op de gegevens.
12De Doorboekrekening is erg belangrijk tijdens het overgaan naar een nieuw boekjaar. Zo ziet u dat ALLE BTW bedragen naar kaart 1790 gaan in het nieuwe jaar. Alle overige BTW kaarten komen dan aanvankelijk op 0 te staan.
13Het BTW tarief kunt u hier kiezen. Het keuzelijstje bevat de BTW percentages die zijn opgegeven in BTW Tarieven en Instellingen.
14Een kaart kan een bijzondere functie hebben zoals Debiteuren of Crediteuren. Als u bijvoorbeeld kaart 1300 Debiteuren kiest in een van de Dagboeken, dan weet XCount dat deze kaart is gekoppeld aan een lijst met openstaande facturen van klanten. En kijk eens naar de BTW kaarten. Die hebben ALLEMAAL een speciale functie waardoor XCount precies weet op welke kaart de BTW geboekt moet worden.
 

VERANDER NOOIT IETS AAN DE BTW KAARTEN zodat XCount de BTW op de juiste manier kan boeken!

15In de kolommen Dagboek kunt u opgeven of de kaart zichtbar moet zijn in de keuzelijst van grootboekkaarten. Het is gewoon voor het gemak tijdens het boekhouden. Als u bijvoorbeeld in het Kasboek alle kaarten in het keuzelijstje zou krijgen dan is dat gewoon erg onhandig. U zult NOOIT op de kaart Afschrijving Computers willen boeken met het Kasboek, dus zorgt u gewoon dat die kaart ook niet in het Kasboek wordt weergegeven. Handiger en veiliger.
Copyright XCount 1993..2012